10 tips voor het kopen van de juiste kas

Advies voor het kopen van de juiste kas

U wenst een kas te kopen? 10 tips bij het kiezen van de juiste kas.

 1. Keuzehulp ‘Kies uw kas’
 2. Gebruik van de kas
 3. Soort kas
 4. Locatie
 5. Formaat
 6. Afdichting
 7. Accessoires
 8. Levering
 9. Montage
 10. Onderhoud
 1. Keuzehulp ‘Kies uw kas’

Maak gebruik van de keuzehulp ‘Kies uw kas. Na het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen vindt u direct de kassen die voor u interessant zijn.

 1. Gebruik van de kas

Bepaal waarvoor u de kas wenst te gebruiken. Wat wenst u te kweken? Maakt de kas onderdeel uit van uw siertuin of wordt de kas bij een moestuinvereniging geplaatst? Wilt u in de kas alleen kweken of kweken combineren met loungen?

Wat te kweken in een kas

Kruiden en lage gewassen als sla kunt u kweken in een lage kas zoals een broeikas of patiokas. Klimmende gewassen als tomaten en komkommers hebben hoogte nodig en worden gekweekt in een tuinkas, muurkas, folietunnel of tunnelkas.

Kassen voor de praktische kweker

De tuinkassen Popular en Universal zijn bij uitstek geschikt voor de praktische kweker, beide modellen zijn oersterk, duurzaam en bieden veel vierkante meters voor een scherpe prijs. Ook zijn folietunnels en tunnelkassen een goede keuze voor de praktische kweker. Deze bieden ook veel kweekruimte voor een scherpe prijs, echter zijn folietunnels of tunnelkassen niet zo duurzaam als aluminium tuin- of muurkassen welke tientallen jaren meegaan.

Heeft u een kleiner budget of wenst u een kleinere kas? Kies dan voor een broeikas, patiokas of foliekas.

Een sieraad in de tuin

Indien de kas op een mooie plaats komt te staan in uw siertuin en dient op te gaan in de omgeving of juist een blikvanger te zijn kiest u voor een tuin- of muurkas. U heeft de keuze uit verschillende modellen, maten en kleuren. Voor een klassieke look is voor een aantal modellen een victoriaanse nok optioneel leverbaar.

Overwinteren

Koopt u een kas met als doel planten te laten overwinteren? Een polycarbonaat kas heeft de hoogste isolatiewaarde. U kunt in een kas tijdens de winter noppenfolie aanbrengen voor extra isolatie. In een tuinkas of muurkas plaatst u noppenfolie eenvoudig met behulp van snapshots.

Kweken en loungen

Wenst u, naast het kweken, ook te ontspannen? Mogelijk is een tuinkamer iets voor u. De tuin wordt een heerlijke plek om je in terug te trekken en te genieten van de natuur en de rust.

Tuinkas Popular, ideaal voor de praktische kweker:

Tuinkas Popular, ideaal voor de praktische kweker

 1. Soort kas

Zodra het duidelijk is waarvoor de kas gebruikt dient te worden kan u een soort kas kiezen welke past bij uw gebruik.

- Tuinkas, een aluminium of houten kas waarin men kan staan en gebruikt kan worden voor zowel kweken als loungen. Een tuinkas gaat vaak tientallen jaren mee en is geschikt voor het kweken van alle soorten gewassen. Leverbaar in verschillende modellen, maten en kleuren.

- Muurkas, een kas waarin men kan staan en welke geplaatst moet worden tegen een rechte en stevige muur met voldoende hoogte.

- Broeikas, een kweekbak welke gewassen beschermd tegen invloeden van buitenaf waardoor het kweekseizoen wordt verlengd. Ideaal voor de beginnende kweker en zeer geschikt voor het kweken van kruiden en sla.

- Patiokas, een staande kas voorzien van een achterwand waardoor deze eenvoudig verplaatsbaar is. Ook heeft een patiokas altijd een klepraam en kweekschappen waardoor u kan kweken op meerdere niveaus. Met een patiokas kunt u kruiden, sla en groente kweken op een kleine ruimte.

- Foliekas, een buisconstructie voorzien van een foliehoes gemaakt van UV-bestendig folie met een ritsdeur en horrengaas ramen. Grootste voordeel is de prijs, houdt u er echter rekening mee dat een foliehoes na enkele jaren zijn UV-bestendigheid verliest.

- Tunnelkas, een professionele folietunnel voorzien van een draaideur en diverse horrengaas ramen voor het beheersen van de temperatuur in de kas. Geschikt voor de praktische kweker, houdt u er echter rekening mee dat een foliehoes na enkele jaren zijn UV-bestendigheid kan verliezen en vervangen dient te worden. Reservehoezen zijn los leverbaar.

 1. Locatie

Plaats een kas op een zonnige plek, bij voorkeur op een locatie waarbij deze gedurende de dag van het zowel het ochtend- als het avondzonnetje kan profiteren. Op deze manier blijft het zo lang mogelijk warm in de kas. Bij het plaatsen van een tuinkas dient u er rekening mee te houden dat tijdens de montage de ruiten van buitenaf geplaatst en vastgezet worden.

Bij de keuze voor een foliekas is het advies om de kas te plaatsen op een locatie in de luwte.

 1. Formaat

Voor een kas geldt: hoe groter de kas, hoe kleiner de temperatuurschommelingen. Wenst u alleen kruiden en lage gewassen als sla te kweken? Kies dan voor een broeibak of patiokas.

Voor het kweken van klimmende gewassen als tomaten en komkommers is hoogte nodig. Tuinkassen, muurkassen, tunnelkassen zijn hiervoor geschikt. Heeft u een kleine tuin en een klein budget maar heeft u toch hoogte nodig voor het kweken van tomaten en komkommers? Kies dan voor een foliekas. Houdt bij het kiezen van een glazen tuin- of muurkas er rekening mee dat de kas doorgaans tientallen jaren meegaat. Als u eenmaal de smaak te pakken heeft en meer wenst te kweken kan een kas zomaar te klein zijn.

Wenst u tevens te kunnen zitten in uw kas? Kies dan voor een kas van minimaal 6 m2.

Om een goed beeld te krijgen van het formaat van een tuin- of muurkas kunt u onze showroom, op afspraak, bezoeken.

 1. Afdichting

Er zijn verschillende afdichtingen beschikbaar met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Voor een tuin- of muurkas geldt dat u vaak de keuze heeft tussen tuindersglas, veiligheidsglas en polycarbonaat.

- Tuindersglas. Voordelen: prijs en duurzaamheid. Nadelen: Ruiten dakpansgewijs stapelen, isolatiewaarde en veiligheid bij breuk.

- Veiligheidsglas (best verkocht). Voordelen: zeer sterk (6x sterker dan tuindersglas), veiligheid bij breuk, duurzaamheid en de uitstraling van de ‘lange’ ruiten. Nadeel: duurder dan tuindersglas.

- Polycarbonaat. Voordelen: isolatiewaarde, diffuus licht en veiligheid. Nadelen: duurzaamheid (verliest UV-bestendigheid na circa 10-15 jaar), mogelijke condensatie van vochtige lucht in de luchtkamers/kanalen, stormbestendigheid en de prijs.

- Folie: foliekassen en tunnels zijn voorzien van een UV-bestendige foliehoes. Na enkele jaren verliest het folie zijn UV-bestendigheid en dient deze vervangen te worden. Reservehoezen zijn voor de grotere modellen los verkrijgbaar zodat u blijvend gebruik kunt maken van het buizenframe.

 1. Accessoires

Zorg voor een optimaal kweekresultaat met passende accessoires bij uw kas. U maakt uw kas compleet met o.a.:

- Kweektafels & kweekschappen

Voor het optimaal benutten van de ruimte in de kas zijn kweektafels en schappen verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Er zijn universele kweektafels en kweekschappen maar ook tafels en schappen welke kas-specifiek zijn qua lengte, materiaal en kleur. Bij iedere kas wordt een passende kweektafel vermeld waarbij de keuze gemaakt moet worden uit een vrijstaande of geïntegreerde kweektafel.

- Automatische raamopeners

Voor de gewassen in de kas is een goede beluchting van levensbelang. Een automatische raamopener helpt hierbij: door reactie op de temperatuur in de kas wordt, wanneer nodig, het raam automatisch geopend en gesloten. De raamopener is ontwikkeld om zo universeel mogelijk toepasbaar te zijn in verschillende aluminium en houten kweekkassen.

- Schermgaas en isolatie

Schermgaas voorkomt dat gewassen tijdens de zomerperiode verbranden. Veel of direct zonlicht resulteert in te hoge temperaturen of ‘verbranding’ van gewassen. Afhankelijk van het model en formaat hobbykas, biedt Royal Well los schermgaas of een schermsysteem op maat.

Noppenfolie isoleert tijdens de winter en is gemakkelijk te plaatsen in aluminium kassen d.m.v. snapshots.

- Kweekbakken

Perfect geschikt voor het zaaien en verspenen van gewassen. Zaai je eigen kruiden en oogst de mooiste radijs.

 1. Levering

Voor levering van een tuinkas of muurkas neemt de transporteur telefonisch contact met u op om de afleverdag (maandag t/m vrijdag) af te stemmen. Bij aflevering dient u de zending te controleren op eventuele manco’s en /of schade en hiervan dient u melding te maken op de vrachtbrief. De glaskist moet altijd staand bewaard worden.

Voor kleinere pakketten geldt dat deze per pakketdienst verzonden worden, pakketdienstleveringen zijn te volgen via een track&trace.

Levertijden vindt u bij een product onder het kopje ‘Levertijd & Bezorging’

 1. Montage

Een juiste montage is de basis voor jarenlang kweekplezier. Royal Well kassen zijn altijd voorzien van een uitgebreide handleiding. Indien gewenst kunt u montage van uw kas laten uitvoeren door onze ervaren monteurs.

Ondergrond

Zorg voordat u begint met het monteren van de kas dat de ondergrond voldoet aan de volgende eisen:

- De ondergrond dient 100% vlak en stabiel te zijn om de kas juist te kunnen plaatsen en mogelijke verzakkingen te voorkomen. Zorg bij een drempelloze kas dat de voor- en achtergevel 100% waterpas staan.

- De locatie dient ontdaan te zijn van obstakels zoals boomwortels, funderingsresten, stroomkabels.

- Rondom de kas is ruimte nodig voor het monteren en beglazen van de kas.

Fundering

Een kasframe dient altijd op een funderingsrand te rusten. Voor de modellen waarbij de fundering optioneel is vindt u deze terug als ‘bijpassende accessoires’ op de website en in de fysieke prijslijst als optie. De modellen New Classic, New Classic Lean-To, Birdlip, Burford, Blockley, Bourton en Broadway zijn voorzien van een geïntegreerde funderingsrand.

Montage van de kas

Een tuin- of muurkas bouwt u bij voorkeur met 2 mensen op. Hou het weer in de gaten voor het uitkiezen van een montagedag. Indien er een sterke wind staat kunt u het beste de montage uitstellen. U plaatst eerst de fundering, vervolgens het frame en als laatste het glas. Zorg ervoor dat, als u eenmaal begonnen bent met het plaatsen van de ruiten, u niet halverwege stopt en de overgebleven ruiten op een later moment plaatst. Mocht het weer verslechteren en de kas niet winddicht zijn is er een mogelijk dat er ruiten beschadigd raken.

Komt u er zelf niet helemaal uit? Bekijk de behulpzame montagevideo’s of stuur een e-mail naar onze klantenservice.

 1. Onderhoud

Een tuinkas is zeer duurzaam en heeft weinig onderhoud nodig. Onderhoud beperkt zich tot het jaarlijks controleren of de ruiten nog goed vast zitten en het nalopen van de bewegende delen welke aan slijtage onderhevig zijn. Indien u een automatische raamopener heeft bergt u tijdens de winterperiode de cilinder vorstvrij op, de cilinder is eenvoudig los te draaien. Bij een foliekas verlengt u de levensduur van de kas door de foliehoes na het kweekseizoen op te bergen. U voorkomt tevens potentiële schade door een herfststorm.

De meest courante onderdelen vindt u terug op deze service-webshop. Indien u een kas heeft welke door ons is geleverd en de benodigde onderdelen worden niet aangeboden in de service-webshop, dan kunt u per e-mail prijs en levertijd opvragen.

Mocht u ondanks bovenstaande tips nog geen keuze hebben kunnen maken. Neem contact op met onze klantenservice voor een persoonlijk advies.

Ontvangen brief van klant met 35 jaar oude tuinkas:

Kies de juiste kas