Polycarbonaat

Een kunststof afdichting kan een heel goed alternatief zijn voor de mogelijkheden in glas. Polycarbonaat is bijzonder sterk, licht van gewicht, isoleert en biedt optimale veiligheid in en rondom de kas. Deze dubbelwandige afdichting is leverbaar in verschillende diktes.

Isolerend

Polycarbonaat heeft een heel andere uitstraling dan tuinders- of veiligheidsglas. Polycarbonaat is niet transparant en heeft een beperkte lichtdoorlaatbaarheid. Dat biedt u in de kas een gevoel van privacy en het levert diffuus licht op. Dat laatste is goed als preventie tegen verbranding van gewassen. Dankzij de goede isolatiewaarde van polycarbonaat wordt het kweekseizoen in de kas vervroegd en verlengd.

Verschil

Polycarbonaat is een serieus alternatief voor een afdichting van glas. Deze kunststof afdichting is altijd dubbelwandig en kan geleverd worden in verschillende diktes (4/6/8/10 mm). Afhankelijk van de dikte neemt de isolatiewaarde van polycarbonaat toe. De lichtdoorlaatbaarheid van polycarbonaat varieert van 79% (10 mm) tot 83% (4 mm).

Toepassing

Het plaatsen van polycarbonaat is een eenvoudige klus, zonder risico op breuk. Het materiaal is licht van gewicht en wordt gemonteerd met behulp van glasklemmen of meegeleverde kunststof profielen. Op die manier is een goede montage verzekerd.

Dubbelwandig

Polycarbonaat is dubbelwandig en heeft daardoor een goed isolerende functie. Afhankelijk van de dikte van het polycarbonaat verschilt de isolatiewaarde. Hoe lager de waarde, hoe beter het isoleert. 

Isolatie (K)waarden:

4 mm polycarbonaat: 4,2 W/m² K
6 mm polycarbonaat: 3,7 W/m² K
10 mm polycarbonaat: 2,9 W/m² K

Nadelen polycarbonaat

  • Kunststof is altijd meer onderhevig aan weersinvloeden en UV-straling. Onder invloed van zonlicht, wind en regen worden de kwaliteit en uitstraling van polycarbonaat met het verstrijken van de jaren aangetast. Dit kan leiden tot volledige vervanging van het polycarbonaat.
  • In de kanalen van de plaat kan condensatie van vochtige lucht optreden.
  • De eigenschap 'licht van gewicht' kan nadelig zijn indien de kas geplaatst wordt op een locatie waar deze veel wind vangt.
Polycarbonaat afdichting
Polycarbonaat bevestigd met strip
Polycarbonaat bevestigd met glasklemmen