Zelf een fundering maken

Een eigen geproduceerde fundering kan specifiek voldoen aan de wensen en bestaande situatie. Het is belangrijk vooraf goede de ‘meest gestelde vragen over funderingen’ door te nemen. Hierin wordt de functie en toepassing van een fundering toegelicht.

Funderingsmaten

Belangrijk voor de te plaatsen fundering is het gebruik van de juiste maatvoeringen. In elke handleiding staan per type kas de funderingsmaten in millimeters. Het betreft hierin vaak de buitenmaten van de fundering die exact aangehouden dienen te worden. Omdat het frame van de kas over de funderingsrand heen ‘valt’ is hierin heel weinig marge. Verder dient een fundering haaks en vlak te worden geplaatst. Haaksheid kan worden gecontroleerd door het nemen van de diagonale maten, deze moeten aan elkaar gelijk zijn.

Hoogte van de fundering

De hoogte van de fundering is vaak ook de hoogte van de drempel. Een drempel moet bij elke beweging in en uit de kas worden gepasseerd, maak deze daarom niet te hoog. Een standaard fundering heeft een hoogte tot 12 cm. Voor kassen met een drempelloze deur geldt dat er een uitsparing ten behoeve van de deur dient te zijn.

Fundering als muurtje

Een muurtje kan een heel goede funderingsrand zijn, waarbij moet worden gerealiseerd dat de hoogte van de kas toeneemt met de hoogte van het muurtje. Een muurtje met een hoogte van 60 cm betekend direct dat zowel de goot- als nokhoogte van de kas toenemen met dezelfde 60 cm. Voor lang niet elk model tuinkas behoort dit tot de mogelijkheden, laat u daarom vooraf goed adviseren.

Eigen fundering maken is mogelijk
Kas op gemetseld muurtje plaatsen