Vragen en antwoorden over uw fundering

Het kiezen voor de juiste fundering is niet altijd eenvoudig. In de onderstaande vragen en antwoorden wordt duidelijk waaruit een fundering is samengesteld en kan worden toegepast.

Wat wordt verstaan onder een fundering?

Een fundering is een opstaande rand met een hoogte van 10-12 cm. Eerst wordt de fundering geplaatst, daarna wordt het frame daar loodrecht bovenop gemonteerd.

Is een fundering noodzakelijk?

Ja, eigenlijk geldt voor elke kas dat een fundering noodzakelijk is. Dit omdat het aluminium frame van de kas niet alleen loodrecht op de fundering wordt geplaatst, maar deze ook op elke zijde om de fundering heen ‘valt’.  Er steekt dus een rand aluminium profiel over de fundering heen.

Is een betonrand onder de fundering noodzakelijk?

Royal Well raad het gebruik van een betonrand onder de fundering zeer sterk aan. U kunt de fundering van de kas hier goed op monteren. U kunt de fundering van de kas met betonpluggen op de betonrand vastzetten. De betonrand is makkelijk 100% waterpas te stellen. Zie voor meer informatie en foto's de volgende pagina betonrand waterpas plaatsen

Is mijn terras een geschikte fundering?

Nee, indien het terras als ondergrond dient, zal hierop een funderingsrand moeten worden bevestigd. Op die funderingsrand wordt uiteindelijk de kas gemonteerd.

Is een fundering voor elke kas verkrijgbaar?

Ja, voor elke kas is een fundering verkrijgbaar. Vaak is deze optioneel, de modellen New Classic, Birdlip, Burford, Blockley en Bourton worden geleverd inclusief fundering. Dit zal duidelijk worden vermeld en u treft de fundering ook niet als optie in de prijslijst.

Wat zijn de voordelen van een fundering?

Een fundering zorgt voor een sterke en stabiele basis voor de kas. Indien de fundering is ondersteund door tegels en / of betonpoeren zal deze niet verzakken. Hierdoor wordt mogelijke glasschade door verzakking voorkomen. Verder wordt met behulp van een fundering een hogere goot- en nokhoogte van de kas bereikt, waardoor u in de kas meer ruimte ervaart. Bij de Classic modellen wordt met behulp van de stalen funderingsrand ervoor gezorgd dat het houten frame niet direct in contact met de ondergrond staat. Dit stimuleert de duurzaamheid van het frame en is zeker aan te raden in geval van plaatsing op een onverharde locatie.

Hoe zet ik een fundering vast aan de ondergrond?

Afhankelijk van de ondergrond en de fundering zijn er verschillende mogelijkheden. Grofweg kan worden gesteld dat op een verharde ondergrond een fundering zal worden vastgeschroefd aan dezelfde ondergrond. Bij plaatsing in volle grond bieden meegeleverde stortpijpjes mogelijkheid de fundering op de hoeken vast te zetten in beton. Dit hoeft niet perse noodzakelijk te zijn, maar wordt wel geadviseerd.

De fabrikanten adviseren steeds vaker de fundering vast te zetten in beton. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de meegeleverde (hoek)lijsten bij elke fundering. Een diepte van 80 cm is nodig voor het vorstvrij verwerken van een betonfundering. Hiervoor zijn verlengde stortpijpen nodig, deze zijn niet standaard inbegrepen bij de fundering. Verzekeringstechnisch wordt geadviseerd de kasfundering vast te zetten in beton. Het kan voor de verzekeraar een randvoorwaarde zijn voor uitkering bij eventuele schade aan de kas en fundering.

Het stellen van een fundering, hoe werkt dat?

Voor een fundering is het cruciaal dat deze goed geplaatst is. Een fundering staat vlak, de hoeken zijn haaks en beide diagonalen zijn in afstand gelijk aan elkaar. Bij plaatsing in volle grond werkt het goed de fundering te plaatsen op stelstenen nabij de hoekpunten. Plaats de stelstenen onder maaiveld, dan ziet u daar later niets meer van.

Moet een fundering 100% waterpas staan?

Nee, u kunt een fundering onder een afschot van 1% plaatsen, over de richting van de goot / nok. Vaak is dit ook het afschotpercentage wat is toegepast in uw bestrating. Bij een afschot van 1 cm op elke 100 cm, zorgt u ervoor dat het water dat in de dakgoot komt één kant op loopt. De fundering dient wel volledig vlak te staan. Indien uw kas is voorzien van drempelloze deuren dient de voor - en achtergevel waterpas te staan.

Wordt een fundering altijd los geleverd?

Nee, indien de fundering van aluminium is vervaardigd wordt deze vaak aan het frame geïntegreerd geleverd. Om die manier is de verbinding tussen frame en fundering optimaal. Stalen funderingen worden in de regel los geleverd en worden met behulp van clips, bouten en moeren / schroeven bevestigd aan het frame van de kas.

Kan ik ook zelf een fundering maken?

Ja, dat kan zeker. Let erop dat de gegeven maten grove maten zijn. Voor exacte funderingsmaten bekijkt u de handleiding van de betreffende kas. Hierin staan de funderingsmaten in mm. Dit zijn vaak de buitenmaten van de fundering. (hard)houten balken lenen zich hier goed voor, maar een gegoten betonrand of gemetselde baksteenfundering is ook mogelijk.

Ik woon op een slappe (veen)grond, is dit een probleem?

Indien plaatsing op een ondergrond plaatsvindt die met de tijd erg kan verzakken, wordt geadviseerd de fundering / een eigen gebouwde fundering te plaatsen op palen. Afhankelijk van de ondergrond kunnen palen van een bepaalde lengte worden gebruikt. Hiervoor geldt dat het belangrijk is de exacte funderingsmaten te weten, deze staan vermeld in de handleiding van de kas.

O.a. de deurrails 'hangt' over de fundering heen
Een goede fundering vormt de basis voor jarenlang kweekplezier
Fundering vastschroeven of in beton plaatsen
Het stellen van een fundering
Zelf een fundering maken is mogelijk
Aangeharkte houtsnippers zijn niet geschikt als ondergrond